Träning ger livsbalans

Alla vet att det är viktigt med träning men många känner kanske inte riktigt till alla de positiva effekter som träning medför.

Bättre kondition och mer ork

En av de positiva effekter träning ger är bättre kondition och mer ork. Visst får man träningsvärk i början men nybörjare inom träning märker faktiskt större skillnad relativt sett, än de som redan är i god form. Efter bara några pass kommer man att känna mer ork, mer kraft i musklerna och märka att man inte behöver andas lika tungt när man anstränger sig.

Bättre sömn

Kroppen är gjord för att användas. När man tränar och tar ut sig rejält mår kroppen bra. Stresshormoner minskar och ersätts av positiva endorfiner som gör att man mår bra. Efter en rejäl fysisk urladdning somnar man lättare och sömnkvaliteten blir bättre.

Bättre humör

Att träna ger glädje. Dels för att endorfiner, en sorts lyckohormoner, frisätts vid träning, dels på grund av bättre sömn. När man är vältränad blir vardagen mindre ansträngande vilket också bidrar till gott humör. Det är bevisat i flera forskningsstudier att träning är mycket effektivt mot lättare former av depression.

Hur bör man träna?

Den bästa träningen är den som blir av, brukar det populärt heta. Det stämmer såklart men för att kroppen ska må riktigt bra är det viktigt att träna både kondition och styrka. Kondition i form av aerobisk träning, syresätter kroppen och förbättrar hjärt- och lungkapacitet. Löpning, cykling, längdskidåkning och simning är bra och enkel aerobisk träning. Den som trivs med att träna i grupp kan söka sig till något av de många gym som finns. Oftast finns ett stort utbud av gruppträningspass att välja på, från roliga danspass till tunga body pump-pass där styrka och aerobisk träning kombineras.

Styrketräning är viktigt för att bygga upp och bibehålla muskelmassan. Den som inte styrketränar tappar mer och mer muskelmassa med åldern.

Förutom att bygga upp muskler är styrketräning ett viktigt komplement till aerobisk träning för att undvika skador. En ovan löpare kan hinna få upp konditionen snabbare än vad benmusklerna har hunnit växa till sig av löpträningen. När löparen börjar ta i lite mer kan det tyvärr bli så att knäleder eller senor får ta påfrestningen av löpningen. Har man styrketränat som komplement till t.ex. löpträning finns starka, friska benmuskler som skonar knän och andra känsliga delar. Du finner mer information på gabriellauw.se.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *